Archidat BouwNieuws - thema - de-mens-is-de-beste-sensor
Javascript is uitgeschakeld

De mens is de beste sensor

Geplaatst: 26-09-2014
De mens is de beste sensor
Beeld: Hugo de Jong

Om de kwaliteit van het comfort van het klimaat in gebouwen te meten zijn parameters nodig. Aan welke maatstaven moet een gebouw voldoen om je er comfortabel in te voelen? En vooral: hoe beoordeel je dat? Wereldwijd zijn groepen wetenschappers bezig om dit beter te kunnen bepalen. ‘Omdat we over het algemeen bouwen voor de mens is de mens eigenlijk de beste sensor’, zegt universitair docent dr. ir. Marcel Loomans van de faculteit Bouwkunde, unit Building Physics and Services van de TU Eindhoven.

‘Ik geef een paar simpele voorbeelden: een ouder persoon zal het doorgaans eerder koud hebben dan een jongere. Iemand die bij een raam zit, heeft het door de zon eerder warm dan iemand in dezelfde ruimte die in een donker hoekje zit. Als de ruimtetemperatuur laag is, dan is die zon misschien lekker, maar is de temperatuur hoger, dan is het tegenovergestelde het geval. Een goed geventileerde ruimte voelt prettiger aan dan een bedompte ruimte. Zo zijn er tientallen elementen die van invloed zijn op het binnenklimaat van een gebouw’, aldus Loomans.

Het binnenmilieu is echter meer dan alleen thermisch comfort en luchtkwaliteit. Ook visueel en akoestisch comfort hoort erbij.

Ieder mens is anders en reageert anders. Prestaties van gebouwen moeten in de gebruiksfase blijvend worden gevolgd als we ervoor willen zorgen dat gebouwen optimaal ingezet worden voor de functie, de gebruikers en het gedrag van die gebruikers in het gebouw. In vergelijking tot andere aspecten lijkt de aandacht voor het binnenmilieu relatief gering. En dat terwijl we volgens Loomans gemiddeld ongeveer negentig procent van onze tijd in omsloten ruimten doorbrengen.

Energie
‘Energiegebruik is in de gebouwde omgeving bijvoorbeeld nog steeds een erg belangrijk aandachtspunt. Wij proberen het comfort, de gezondheid en de productiviteit van gebouwgebruikers nadrukkelijker daarin mee te nemen. Immers, het gebouw gebruikt energie om het mogelijk te maken dat mensen in dat gebouw goed kunnen verblijven en functioneren. Als je kijkt naar het totale kostenoverzicht voor een gebouw en de activiteiten die daarin plaatsvinden, dan is het energiegebruik maar een klein deel.’

Het ultieme doel is dat gebouwgebruikers bij hun verblijf in een gebouw positief worden gestimuleerd in hun activiteiten, comfortbeleving en gezondheid. Dat is waarschijnlijk nog wel een paar stappen vooruit. Waar we nu in ieder geval al naar kunnen streven is dat we geen gebouwen meer ontwerpen en bouwen waarbij op voorhand wordt geaccepteerd dat er mogelijk twintig procent klagende gebruikers in dat gebouw zijn!’

Lees alles over de mens als sensor in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Bestel een proefexemplaar in de webwinkel.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
Sluit deze advertentie