Detailleren volgens de beng eisen
Javascript is uitgeschakeld

Detailleren volgens de BENG-eisen

Geplaatst: 10-11-2020
Detailleren volgens de BENG-eisen

De weg naar een energieneutraal Nederland is goeddeels uitgestippeld. Energieneutrale gebouwen – of 'bijna' energieneutrale gebouwen – zijn daar een belangrijk onderdeel van. Dat vertaalt zich in concrete normen voor bijna energieneutraal bouwen: BENG. Detaillering speelt bij energieneutraal bouwen een belangrijke rol.

Natuurlijk komt duurzaam bouwen niet uit de lucht vallen. Elke professional weet dat je een gebouw niet alleen bouwt volgens bepaalde regels en voorschriften, maar vooral ook in overeenstemming met de wensen van de opdrachtgever. Het comfort van de eindgebruiker wordt daarin meegenomen. Daarin staat de techniek niet stil. Een gebouw dat in de afgelopen tien jaar gebouwd is, biedt al veel meer comfort en een betere isolatie dan een gebouw van vijftig jaar oud.

Maar de BENG eisen zijn alweer een heel groot verschil met de verouderde EPC-eis. Lees de verschillen tussen BENG en EPC in dit artikel.

BENG-indicatoren
Met BENG komt een einde aan de vrijblijvendheid van deze langzaam voortschrijdende kwaliteitsverbetering van gebouwen. Bijna energieneutraal is ook daadwerkelijk bijna energieneutraal en dat is meetbaar. De BENG eisen bestaand uit drie indicatoren:

BENG 1: Energiebehoefte
Deze indicator gaat over het beperken van de energievraag van het gebouw, oftewel hoeveel energie kost het om het gebouw te verwarmen en/of te koelen. Mate van gevelisolatie en dakisolatie, kierdichting (qv10-waarde) en voorkomen van koudebruggen zijn bij het detailleren de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

BENG 2: Het primair fossiel energiegebruik van een gebouw
Elk type gebouw heeft een maximum hoeveelheid energie dat fossiel opgewekt mag zijn. Warmte-opwekking en terugwinning, ventilatie en koeling zijn hierbij de belangrijkste aspecten.

BENG 3: Minimaal hernieuwbare energie
Deze indicator geeft het minimale percentage hernieuwbare energie in relatie tot het totale energieverbruik van het gebouw.

Bouwdetails Online bevat meer dan 6.000 referentiedetails die allemaal voldoen aan de BENG-eisen. U kunt deze referentiedetails downloaden en inzien. Het is ook mogelijk de 2d details direct te importeren in bijvoorbeeld Revit of Autocad.

Bekijk alle referentiedetails in Bouwdetails Online.

Overig Thema

Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan BENG? 31-08-2021
TOjuli: Hoeveel impact heeft zomernachtventilatie 27-07-2021
TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken 27-07-2021
TOjuli: De invloed van oriëntatie en glasoppervlak 27-07-2021
BENG 1 verlagen door te rekenen met psi-waardes 27-07-2021
Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1 27-07-2021
Welke maatregelen zijn het meest effectief voor BENG 2 en 3? 27-07-2021
BENG: Welke installatietechnische maatregelen zijn er? 26-07-2021
BENG: Welke bouwkundige maatregelen kun je toepassen? 21-07-2021
Het verschil tussen BENG en EPC 21-07-2021
 

Onze partners

  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
Sluit deze advertentie