Archidat BouwNieuws - thema - detailleren-volgens-de-beng-eisen
Javascript is uitgeschakeld

Detailleren volgens de BENG-eisen

Geplaatst: 10-11-2020
Detailleren volgens de BENG-eisen

De weg naar een energieneutraal Nederland is goeddeels uitgestippeld. Energieneutrale gebouwen – of 'bijna' energieneutrale gebouwen – zijn daar een belangrijk onderdeel van. Dat vertaalt zich in concrete normen voor bijna energieneutraal bouwen: BENG. Detaillering speelt bij energieneutraal bouwen een belangrijke rol.

Natuurlijk komt duurzaam bouwen niet uit de lucht vallen. Elke professional weet dat je een gebouw niet alleen bouwt volgens bepaalde regels en voorschriften, maar vooral ook in overeenstemming met de wensen van de opdrachtgever. Het comfort van de eindgebruiker wordt daarin meegenomen. Daarin staat de techniek niet stil. Een gebouw dat in de afgelopen tien jaar gebouwd is, biedt al veel meer comfort en een betere isolatie dan een gebouw van vijftig jaar oud.

BENG-indicatoren
Met BENG komt een einde aan de vrijblijvendheid van deze langzaam voortschrijdende kwaliteitsverbetering van gebouwen. Bijna energieneutraal is ook daadwerkelijk bijna energieneutraal en dat is meetbaar. De BENG eisen bestaand uit drie indicatoren:

BENG 1: Energiebehoefte
Deze indicator gaat over het beperken van de energievraag van het gebouw, oftewel hoeveel energie kost het om het gebouw te verwarmen en/of te koelen. Mate van gevelisolatie en dakisolatie, kierdichting (qv10-waarde) en voorkomen van koudebruggen zijn bij het detailleren de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

BENG 2: Het primair fossiel energiegebruik van een gebouw
Elk type gebouw heeft een maximum hoeveelheid energie dat fossiel opgewekt mag zijn. Warmte-opwekking en terugwinning, ventilatie en koeling zijn hierbij de belangrijkste aspecten.

BENG 3: Minimaal hernieuwbare energie
Deze indicator geeft het minimale percentage hernieuwbare energie in relatie tot het totale energieverbruik van het gebouw.

Bouwdetails Online bevat meer dan 6.000 referentiedetails die allemaal voldoen aan de BENG-eisen. U kunt deze referentiedetails downloaden en inzien. Het is ook mogelijk de 2d details direct te importeren in bijvoorbeeld Revit of Autocad.

Bekijk alle referentiedetails in Bouwdetails Online.

Overig Thema

BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
Bouwbesluit 01-11-2016
Als een konijn dat staart in de koplampen van een auto 02-06-2016
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie