Archidat BouwNieuws - thema - ecofeminisme
Javascript is uitgeschakeld

Ecofeminisme

Geplaatst: 07-12-2014
Ecofeminisme
Beeld: Vandkunsten architecten

Eeuwenlang was het jutten van zeegras een vrouwentaak. Terwijl de mannen uit vissen gingen stapelden de vrouwen op het Deense eiland Læsø het zeegras tot daken. Soms wel dertig ton op één dak. Vandkunsten architecten ging op zoek naar moderne toepassingen van dit uiterst duurzame materiaal, zonder dat je er nog tonnen zeegras, of vrouwen, voor nodig hebt.

‘In de klimaatproblematiek is onze aandacht bijna geheel gericht op het besparen van energie tijdens het gebruik’, vindt Nielsen. ‘En daarbij negeren we vaak de energieconsumptie bij de productie van een materiaal.’ In deze context is het gebruik van zeegras zeker relevant, omdat het zonder veel moeite in zee-akkers kan worden gekweekt. ‘Tijdens zijn groei neemt de waterplant bovendien CO2 op’, vertelt Nielsen. Teelt op grote schaal zou dus een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van broeikasgassen.

Een extreem lage ecologische voetafdruk was de belangrijkste eis van Realdania Byg toen ze de prijsvraag bedachten voor een modern zeegrashuis. Hoe zou zeegras een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame toekomst? Met Vandkunsten werden nog drie andere bureaus gevraagd een antwoord te geven op deze vraag. ‘Wij onderscheidden ons door nadrukkelijk te kiezen voor een industrieel productieproces’, legt Nielsen uit. ‘Opschalen is noodzakelijk in deze tijd, we kunnen niet meer afhankelijk zijn van het ambacht.’

Geprefabriceerde elementen bleken de oplossing, in de lengte bevestigd aan het houten skelet van muren en dak. ‘Voor het bouwen van één vakantiehuis konden we onmogelijk een industriële productielijn opzetten’, legt Nielsen uit. ‘Dus hebben we het proces nagebootst.’ Deelnemers aan een sociaal rehabilitatieproject breiden de visnethouders van schapenwol en vulden deze met zeegras. ‘Naar geschikte technieken hebben we veel onderzoek gedaan’, vertelt Nielsen, ‘maar in dit stadium zit je vast aan handwerk.’

Lees alles over de toepassing van zeegras in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie