Een katalysator voor de wijk
Javascript is uitgeschakeld

Een katalysator voor de wijk

Geplaatst: 24-01-2015
Een katalysator voor de wijk
Beeld: Thea van den Heuvel

‘Wij passen de duurzaamheidsprincipes van de Trias Energetica creatief toe. Een energieneutraal gebouw lijkt misschien een logische optelsom van principes, maar niets is minder waar: je moet talloze afwegingen maken. Niets is eenduidig.’ Exemplarisch voor deze stelling is de energieneutrale Brede School Houthaven in Amsterdam, die in oktober 2014 in gebruik werd genomen.

De Brede School Houthaven is het kopgebouw van Eiland 3 en sluit met zijn imposante voorkomen, materiaal- en kleurgebruik aan op de rijke traditie van de Amsterdamse School. Het gebouw ligt centraal aan het toekomstige park dat het oude en nieuwe deel van de Spaarndammerbuurt aan elkaar rijgt en vormt zo een ‘poort’ naar de nieuwe Houthaven. Architect Marlies Rohmer: ‘De scholen van nu staan als een kathedraal in het landschap en zijn verankerd in het stedelijk weefsel. Uiteraard maak je een gebouw in eerste instantie voor kinderen, maar dat heeft ook zijn weerslag op de omgeving: scholen krijgen een steeds publieker karakter, met verschillende gebruikers en dubbelgebruik in het weekend.’

Dat geldt ook voor de Brede School Houthaven. Het robuuste en compacte bouwblok huisvest twee basisscholen, het 4e Gymnasium, een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en bedrijven op de bovenste verdieping. Alle gebruikers van het gebouw hebben hun eigen herkenbare toegang en doordat het gebouw ‘gecompartimenteerd’ is, zijn alle programmaonderdelen los van elkaar te gebruiken. Zo zijn de sportzaal en het auditorium met muziekruimte na schooltijd verhuurbaar. Ook opent op korte termijn een horecavoorziening op de begane grond, zodat het gebouw een belangrijke functie zal vervullen voor zowel de oude buurt, als voor de nieuwe bewoners van de eilanden.

Ondanks zijn massieve voorkomen heeft het gebouw een opvallend verfijnde en open uitstraling: de entrees glooi en naar binnen, de diepe neggen van de ramen bieden beschutte plekjes om te zitten en de royale raampartijen geven zicht op het binnenleven. De twee lange zijdes van het gebouw hebben elk een verbijzondering; aan de noordzijde in de vorm van een grote erker met foyer en aan de zuidzijde een dubbelhoge loggia met buitenterras dat toegankelijk wordt voor de buurt en waar in de zomer een filmscherm kan worden opgehangen.

Lees alles over de Brede School Houthaven in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan BENG? 31-08-2021
TOjuli: Hoeveel impact heeft zomernachtventilatie 27-07-2021
TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken 27-07-2021
TOjuli: De invloed van oriëntatie en glasoppervlak 27-07-2021
BENG 1 verlagen door te rekenen met psi-waardes 27-07-2021
Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1 27-07-2021
Welke maatregelen zijn het meest effectief voor BENG 2 en 3? 27-07-2021
BENG: Welke installatietechnische maatregelen zijn er? 26-07-2021
BENG: Welke bouwkundige maatregelen kun je toepassen? 21-07-2021
Het verschil tussen BENG en EPC 21-07-2021
 

Onze partners

  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
Sluit deze advertentie