Archidat BouwNieuws - thema - een-stad-in-een-stad
Javascript is uitgeschakeld

Een stad in een stad

Geplaatst: 02-03-2014
Een stad in een stad
Beeld: René de Wit, Rob Hoekstra, Jurriaan Brobbel

MVSA Meyer en Van Schooten Architecten werd ruim tien jaar geleden gevraagd een ontwerp te maken op het drukste knooppunt van de stad, direct naast Den Haag Centraal. Wie het centrum van Den Haag uit die tijd nog op het netvlies heeft weet dat het een tochtige plek vol achterkanten was. Zo ook de locatie van Babylon, de kantoorkolos uit de jaren ’70 die door MVSA getransformeerd is tot een intelligent werk-, woon-en winkelgebouw. Net als in eerder werk van MVSA zijn ook in dit ontwerp overzicht, ruimtebeleving, detaillering en materialisering de kernbegrippen.

‘Ik geloof heilig in het belang van dit soort projecten op complexe infrastructurele knooppunten zoals Den Haag Centraal.’ Het is een winterse middag en in het kantoor van Roberto Meyer krinkelt de sigarettenrook omhoog. ‘We stelden onszelf de opgave hoe we van een introvert, bedompt winkelcentrum, dat geen enkele relatie met zijn omgeving aanging, weer een extravert gebouw konden maken. Een plek die zijn bijdrage levert aan de stad, door 24-uurs activiteit en nieuwe openbare ruimte toe te voegen. En die bovendien in oppervlakte meer dan verdrievoudigt - van 44.500 naar 143.500m2.’ Deze transformatie was een technisch en logistiek buitengewoon complexe onderneming. Niet alleen omdat er een ondergrondse parkeergarage aangelegd moest worden die zich vertakt tot aan onder andere het station. De bedrijvigheid rondom het spoor moest gewoon doorgaan en het hotel van het oude Babylon – dat van een andere eigenaar is – kon niet langer dan zes weken dicht gaan.

Het was in 2003 - ruim voor de huidige crisis - een vrij unieke beslissing om een oud gebouw dat niet meer voldeed aan de wensen van de huidige tijd tóch te behouden. Dat MVSA hiervoor koos was meer een gevoelskwestie dan een pragmatische beslissing: Babylon slopen en iets nieuws bouwen op de plek was ongetwijfeld eenvoudiger en sneller geweest. Dat ze dit niet hebben gedaan is een gouden greep geweest. Het oude Babylon is misschien wel één van de mooiste delen van het complex.

Lees het hele artikel over de renovatie van New Babylon in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
Sluit deze advertentie