Archidat BouwNieuws - thema - facade-generator-vult-kennishiaat-op
Javascript is uitgeschakeld

Façade-generator vult kennishiaat op

Geplaatst: 15-05-2014
Façade-generator vult kennishiaat op
Beeld: Nadine Maas

De façade is altijd een van de meest besproken elementen geweest van een gebouw. Niet alleen heeft het een representatieve functie, het werkt tevens als vocht-, lucht- en temperatuurscheiding. In de geschiedenis is een verschuiving van aandacht op te merken.

In de Renaissance stond de vraag ‘hoe de compositie van de façade het beste een goddelijke orde representeert’ centraal. Tegenwoordig is, mede dankzij de utiliteitsbouw de vraag: ‘welke samenstelling van componenten geeft de meest gewenste prestatie’ Daarbovenop is de façade tegenwoordig ook meer dan simpelweg een scheiding tussen binnen en buiten. Het is een actief element geworden, dat reageert op veranderende zoninval en temperatuurverschillen.

De hoeveelheid componenten is de laatste jaren echter geëxplodeerd: de markt biedt een enorm aantal zonneschermen, glassoorten, constructiemanieren en isolatiesystemen die weer samenhangen met een verscheidenheid aan merken en bouwwijzen. Niet alle componenten zijn echter compatibel met elkaar. Kennis hebben van al deze soorten systemen, producten en merken is bijna onmogelijk. Onmogelijk voor de specialisten, wiens kennis zich vaak beperkt tot een bepaalde productgroep – vaak niet geheel toevallig de producten die zij verkopen. Maar helemaal onmogelijk is het voor de architect, die moet vertrouwen op de kennis van de specialist, om oplossingen aan te dragen voor de gevel die hij wenst. Dat is jammer, vindt Douwe Bosma, omdat gebrek aan kennis van mogelijke oplossingen in feite ook de creativiteit van de architect begrenst.

Zijn vraag was daarom: hoe kan met een slimme ontwerptool die gefragmenteerde kennis bijeen worden gebracht? Voor zijn afstudeerproject bedacht Bosma een façade-generator. Met deze generator kan een gebruiker met het invoeren van condities en randvoorwaarden een optimale gevel genereren. De façade-generator past in een traditie van configuratiesystemen: systemen die relaties tussen producten vaststellen om mogelijke combinaties van producten voor te kunnen stellen. Zulke systemen werden oorspronkelijk vooral gebruikt voor het stroomlijnen van massaproductie, maar omdat zulke programma’s nu steeds toegankelijker zijn, kan het ook ingezet worden binnen een regulier ontwerpproces.

Lees alles over de innovatieve façade-generator in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
Sluit deze advertentie