Archidat BouwNieuws - thema - het-is-niet-leuk-om-continu-het-licht-uit-te-doen
Javascript is uitgeschakeld

‘Het is niet leuk om continu het licht uit te doen’

Geplaatst: 24-01-2015
‘Het is niet leuk om continu het licht uit te doen’
Beeld: Ilco Kemmere

Wie denkt dat een energieleverancier als Eneco met het steeds energiezuiniger worden van de gebouwde omgeving met de handen in het haar zit, komt bedrogen uit. 'Integendeel zelfs', zegt Dick van Veen, directeur Duurzaam vastgoed, voorheen Building Solutions. 'Wij zien notaloze woningen zelfs als kans.' Een gesprek over de transitie van een traditionele energieleverancier naar een ondernemende energieregisseur.

Eneco zit middenin een veranderingsproces. Al jaren geleden heeft de energieleverancier de draai gemaakt van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne-energie en biomassa. ‘We zijn ook een van de grootste WKO-exploitanten van Nederland en bezitten biomassacentrales. Langzaam maar zeker nemen we zo afscheid van energie die door fossiele brandstoffen wordt opgewekt.’ Daarbij is voor Eneco, volgens Van Veen, het wenkend perspectief van grootschalig duurzaam naar steeds meer lokaal en decentraal duurzaam. ‘Onze rol als traditionele energieleverancier raakt uitgespeeld. We gaan naar modellen op de woningmarkt waarin energie een kostprijselement is binnen de dienstverlening. Dus klanten gaan betalen voor de toegevoegde waarde die wij leveren. En dat is niet meer alleen de kilowattuur. De huizen zijn op termijn zelfvoorzienend en daar willen wij een rol in spelen. Wij zitten nu in de transformatie van energieleverancier naar energieregisseur. En dat vraagt andere verdienmodellen, andere investeringen.’

Verbindende rol

Van Veen ziet de energieregisseur vooral als een verbindende rol in de keten om samen met onder andere bouwers, installateurs, technische adviseurs en architecten een optimaal energieconcept te ontwikkelen en vervolgens uit te rollen. ‘Dus waar we traditioneel tot de meterkast gingen, zetten we nu ook een stap in de woning. Dat doen we door te anticiperen en te investeren in technieken die in woningen worden toegepast. Voor woningcorporaties zijn we nu al op grote schaal aan het investeren in PV-panelen. Maar dat kunnen ook collectieve ketelopstellingen zijn die wij in eigendom van corporaties overnemen. Zo ontzorgen wij corporaties. Dus waar wij gas en energie leverden gaan we straks comfortprestaties en woonlastengaranties aan klanten bieden. Dus samen met een woningcorporatie woningen verduurzamen en verbeteren. Daardoor stijgt de huurwaarde en daalt de energielast. En bewoners zien graag dat wij dat garanderen. Met dat soort modellen zijn we bezig.’

Daar hoort in zijn visie ook het terugdringen van het energiegebruik bij. ‘De hele beweging om nieuwbouw steeds energiezuiniger te maken ondersteunen wij. Daar willen wij ook een rol in spelen. We worden geen bouwer of installateur maar in co-creatie kan er veel. Er is nu veel aandacht voor de schil van de woning die optimaal geisoleerd moet zijn. Ik sluit niet uit dat we ons ook daarmee gaan bemoeien. Dat we investeren in wat nodig is om een woning energieneutraal te maken, een deel van de energievoorziening voor onze rekening nemen en dan via een fee afrekenen.

Lees het hele interview met Dick van Veen in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

BENG en de bouwkundige maatregelen 21-07-2021
Het verschil tussen BENG en EPC 21-07-2021
Detailleren volgens de BENG-eisen 10-11-2020
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2018
BENG 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
Bouwbesluit 01-11-2016
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie