Archidat BouwNieuws - thema - hoe-breng-je-daglicht-mooi-binnen
Javascript is uitgeschakeld

Hoe breng je daglicht mooi binnen?

Geplaatst: 07-07-2014
Hoe breng je daglicht mooi binnen?
Beeld: Arthur Blonk, Thijs Wolzak

Jelle de Jong architekten werkt op een geheel eigen manier, in de luwte van alles, aan een langzamerhand indrukwekkend oeuvre – zo luidde een collegiale nominatie voor de landelijke Architect van het Jaar Prijs.

Hoe krijg ik genoeg, maar dan wel mooi daglicht binnen in die grote overkapte stalruimten? In hun digitale dossier ‘boerderijen’ is te zien welke oplossingen ze daar in de loop der tijd voor bedachten. Van opengewerkte gevels, via lange dakraamstroken tot en met overhoeks opengesneden kappen. Twee recente voorbeelden laten zien hoe die ervaring, gecombineerd met vakmanschap en vooral durf, heeft geleid tot nog ongekende oplossingen. Beide zijn het verbouwingen van de typisch Friese stelpboerderij met zijn enorme pannengedekte kap.

Voor een monumentale boerderij in Goingarijp vroeg de opdrachtgever om een verbouwing tot vakantiewoning voor zijn gezin en hun gasten. De woonruimtes werden in de voormalige stalruimte aan de achtergevel gesitueerd, in het voorhuis en achter de zijgevels zijn de vele slaapkamers ondergebracht. De letterlijk lumineuze ingreep van de architecten is het binnenbrengen van daglicht via een lange, smalle glasstrook tussen een dubbele nok bovenin de grote kap. Die nokken worden separaat gedragen door nieuwe, licht scheefstaande stalen kolommen. De oorspronkelijke binten van de stelp hoeven de kap nu niet meer te dragen en werden deels verwijderd. De bijna sacraal verlichte middengang, over de volle hoogte, werkt als ruimtelijke ruggengraat en ontsluit alle ruimten op vanzelfsprekende wijze. Door de gang naar achteren te verbreden, wordt duidelijk dat vooral aan de tuinzijde wordt gewoond. De eenvoud maar vooral ook de grote precisie van afwerking en detaillering maken indruk.

Lees meer over de innovatieve projecten van Jelle de Jong Architekten in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
Sluit deze advertentie