Archidat BouwNieuws - thema - monumenten-als-hefboom-voor-maatschappelijke-ontwikkeling
Javascript is uitgeschakeld

Monumenten als hefboom voor maatschappelijke ontwikkeling

Geplaatst: 30-06-2015
Monumenten als hefboom voor maatschappelijke ontwikkeling
Beeld: Hans Kuipers

Twintig jaar geleden verhuisde de Centrale Werkplaats van het gemeentelijk vervoerbedrijf vanuit de voormalige Tramremise in Amsterdam-West naar een modern gebouw in Diemen. Lang is vergeefs geprobeerd om nieuw leven te brengen in het lege industriële monument. Een coalitie van eindgebruikers en de buurt slaagde er wel in om hun plan rond te krijgen.

De Hallen aan het Bellamyplein in Amsterdam-West zijn een doorslaand succes. Sinds het door Buro Van Stigt gerenoveerde rijksmonument eind vorig jaar zijn deuren opende, zijn er al meer dan een miljoen bezoekers geteld. Het complex vormt het nieuwe, bruisende hart van de omliggende negentiende eeuwse woonwijk.

Het boek ‘Nieuw leven in de Hallen’ van Eisse Kalk splitst de voorbereiding in vier periodes. Van 1994 tot 2002 probeert het stadsdeel plannen te maken in overleg met de buurt. Er komt een nota van uitgangspunten, een stedenbouwkundig plan en de Hallen worden rijksmonument. Van 2002 tot 2008 komen er, naast een gedacht stadsdeelkantoor, ook andere meer commerciële ideeën voorbij, zoals voor een uitgaanscentrum door Harry de Winter. De buurt keert zich daartegen en het stadsdeelkantoor wordt uiteindelijk afgeblazen. In de derde periode, van 2008 tot 2011, probeert de overheid de plannen samen met projectontwikkelaars vlot te trekken. De buurt heeft weinig vertrouwen in de resultaten en besluit samen met anderen een nieuw plan te maken met hun eigen Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij (TROM).

In die derde fase raakt André van Stigt eerst als adviseur en later als architect betrokken en staat hij mede aan de wieg van de TROM, die na een competitie als de niet-winstbeogende herontwikkelaar voor de Hallen wordt voorgedragen. Van Stigt:‘Ja, je zou over het traject van de financiering alleen al een boek kunnen schrijven. Maar in deze fase kwamen mijn eerdere ervaringen juist goed van pas.’ Het levert veel vergader-, lobby- en denkwerk op waarin hijzelf en zijn partner in leven en werk Jet van den Heuvel een cruciale rol spelen. De TROM richt daartoe een aparte c.v. op en ze vinden een mix van financiers bereid om daarin te participeren of leningen te verstrekken: ‘Het is een mix geworden van particulieren, het Nationaal Restauratiefonds en Triodos Bank. Maar we hebben zelf, samen met aannemers en installateurs ook bijgedragen in de vorm van een tienjarige achtergestelde lening.’

Not for profit
Dat een architect zijn gehele honorarium, plus zelfs een extra gedeelte privé, investeert in een eigen project is maar zelden vertoond, maar trok anderen wel over de streep om in te stappen. Deze vierde periode sloot af met de voorspoedige bouwfase van februari 2013 tot november 2014. Met een totale investering van 37,5 miljoen euro, waarvan 31,4 miljoen aan bouwkosten.

‘Natuurlijk heb je commerciële functies nodig als trekker van een dergelijk groot project, zoals het hotel, de bioscopen, de horeca en de televisiestudio’s. Maar ik ben er trots op dat het ons hier is gelukt is om juist veel ruimte te kunnen bieden aan non-profit organisaties als de bibliotheek, het kinderdagverblijf, de fietsenwerkplaats en last but not least het ambachtencentrum.’ Daar zit onder meer de Building School, waar een aantal leermeesterbedrijven die meewerkten aan de bouw proberen om het ambacht weer dichter bij de jongeren te brengen.

Lees het hele interview met André van Stigt in het nieuwe Bouwformatie Magazine, thema Herbestemming.

Bestel een exemplaar in de webwinkel

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
Sluit deze advertentie