Archidat BouwNieuws - thema - nederlanders-houden-niet-van-rommelhoekjes
Javascript is uitgeschakeld

‘Nederlanders houden niet van rommelhoekjes’

Geplaatst: 30-06-2015
‘Nederlanders houden niet van rommelhoekjes’
Beeld: Robert Peek

Edwin Buitelaar, senior wetenschappelijk onderzoeker en programmaleider Ruimtelijke Ontwikkeling bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) snapt niet zo goed waarom er altijd zo’n drukte over leegstaande kantoren wordt gemaakt. 'Laat een gebouw gewoon een tijd aan zijn lot over.' We kunnen het volgens hem niet omdat wij Nederlanders niet van rommelhoekjes in de openbare ruimte houden. 'Het moet altijd aangeharkt zijn.'

8,66 miljoen vierkante meter kantoorruimte staat er momenteel in Nederland leeg. Een groot deel daarvan wacht op een nieuwe bestemming. Maar in de visie van Edwin Buitelaar moeten we daar niet in alle gevallen hoge verwachtingen van hebben. ‘Die rafelrandjes en zeker die monofunctionele locaties zijn vaak niet de meest interessante gebieden voor herbestemming.’ Kantoren die het volgens hem op dit moment niet goed doen zijn vaak de gebouwen die alleen met de auto bereikbaar zijn. Locaties zoals de Plaspoelpolder in Rijswijk en Amstel III in Amsterdam zijn daar in zijn ogen goede voorbeelden van.

Het grootste probleem zit hem volgens Buitenlaar in de aard van de locaties en de specifieke vraag naar alternatieve functies op de locatie. ’Je hebt echt een groter probleem als je in Groningen een monofunctionele kantoorlocatie met veel leegstand langs de snelweg hebt.’ Het is voor hem geen reden om in paniek te raken. ‘Een leeg kantoor is niet in alle gevallen een probleem.’ Leegstandalarmisme noemt de onderzoeker de wijze waarop beleidsmakers en opiniemakers moord en brand schreeuwen over de toename van het aantal vierkante meters dat er in kantorenland leegstaat.

‘Zij vinden dat een groot probleem waar we acuut iets aan moeten doen. Nou, ik waag dat dus te betwijfelen. Het ligt volgens mij echt aan de situatie. Als het op een gegeven moment zo is dat een hele locatie zich in een neerwaartse spiraal gaat begeven, dan heb je volgens mij een probleem. Als een kantoor leeg staat maar het wordt wel onderhouden, en dat gebeurt in veel gevallen gewoon, waar- om moet je dan acuut ingrijpen? Waarom kan je het niet een tijdje op z’n beloop laten?

Ik snap de haast nooit zo goed. In winkelstraten is het wat anders. Vaak heeft een leegstaande winkel een negatieve uitstraling op de straat als geheel en dreigt het gevaar dat uiteindelijk de loop uit zo’n straat gaat. Maatschappelijk gezien is leegstand pas een probleem als het een negatieve uitstraling heeft op z’n omgeving. Anders is het toch primair een zaak van de eigenaar waar we maatschappelijk en zeker niet met overheidsgeld wat mee hoeven te doen.’

Lees het hele interview met Edwin Buitelaar in het nieuwe Bouwformatie Magazine, thema Herbestemming.

Bestel een exemplaar in de webwinkel

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
Sluit deze advertentie