Archidat BouwNieuws - thema - nieuwe-glorie-in-het-centrum-van-rotterdam
Javascript is uitgeschakeld

Nieuwe glorie in het centrum van Rotterdam

Geplaatst: 29-06-2015
Nieuwe glorie in het centrum van Rotterdam
Beeld: Ossip van Duivenbode

Met oog voor ruimte, gebruik en historisch detail transformeert Erick van Egeraat de voormalige Gemeentebibliotheek op subtiele wijze tot een excellente leeromgeving.

In 2010 vroeg de gemeente (designed by) Erick van Egeraat om een studie te doen naar een mogelijke locatie voor het Erasmus University College (EUC), dat voornemens was naar Dordrecht te verhuizen. Het bureau onderzocht diverse potentiële gebouwen die het programma zouden kunnen huisvesten. De Gemeentebibliotheek, sinds 1986 in gebruik als Nationaal Onderwijsmuseum, bleek het meest geschikt qua locatie, uitstraling en ruimtelijke mogelijkheden. Met het voorstel van het architectenbureau kon het EUC, sinds 2013 een bijzondere faculteit van de Erasmus Universiteit, overtuigd worden om de komende vier decennia in Rotterdam te blijven. Op den duur zullen in het gebouw ruim zeshonderd excellente studenten een brede Engelstalige bacheloropleiding kunnen volgen.

Neutraal en transparant
Het nieuwe programma is slim ingepast binnen de bestaande structuur van kolommen en wanden. Het gebouw bestaat uit vijf lagen, functioneel ingedeeld in een souterrain, begane grond, eerste, tweede en derde verdieping. De begane grond is het hart en oriëntatiepunt van het gebouw dat zijn oude grandeur heeft herwonnen. De ruimte baadt in het licht door het glazen atrium dat is doorgetrokken tot de derde verdieping. Vanuit het atrium zijn zichtrelaties naar alle verdiepingen mogelijk: van de werk- en stilteruimtes op de eerste en tweede verdieping tot de docentenafdeling op de derde verdieping. Transparantie en helderheid speelden een hoofdrol in het renovatieproces: alle herstellende ingrepen zijn erop gericht de monumentale waarde terug te brengen en de nieuwe toevoegingen zo neutraal en transparant mogelijk te houden. Witte wanden, vloerafwerking in grijstinten, houten kozijnen en grote glaspartijen voeren de boventoon: alleen het losse meubilair geeft kleuraccenten.

De helderheid van het gebouw gaat gepaard met een bijzondere akoestische ervaring. Het atrium is, met zijn glanzende marmeren vloeren en wanden, de meest publieke en rumoerige ruimte. De aangrenzende leeszalen op de begane grond, de werkplekken en stilteruimtes op de eerste en tweede verdieping bieden plek om zich te concentreren en te studeren. Hoe hoger men komt, hoe stiller het wordt. Met geintegreerde akoestische panelen en dubbelwandige glazen scheidingswanden hebben de architecten voor iedere afzonderlijke ruimte een ideaal werkklimaat gecreëerd.

Lees alles over de herbestemming van de voormalige Gemeentebibliotheek in het nieuwe Bouwformatie Magazine, thema Herbestemming.

Bestel een exemplaar in de webwinkel

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
Sluit deze advertentie