Archidat BouwNieuws - thema - nieuwe-impulsen-voor-onze-woningplattegrond
Javascript is uitgeschakeld

Nieuwe impulsen voor onze woningplattegrond

Geplaatst: 24-01-2015
Nieuwe impulsen voor onze woningplattegrond
Beeld: Dana Lixenberg

Bij energiebesparing in de gestapelde woningbouw blijft het denken meestal nog beperkt tot aspecten als verbetering van de isolatiewaarde van de bouwkundige schil en de toepassing van zuiniger installaties. Architect Joost Hovenier besloot zijn buitenlandse ervaringen in te zetten bij een serie workshops met collega’s, met als onderzoeksvraag: ‘Zou een intelligentere opzet van onze woningplattegronden niet ook kunnen bijdragen aan besparing van energie?’

‘De vrij ondiepe Nederlandse woningplattegrond bestaat meestal uit een zo groot mogelijke woonkamer met of zonder open keuken, een ruime ouderslaapkamer en dan nog een of twee kleine slaapkamers’, stelt Hovenier, ‘en met liefst zo weinig mogelijk verkeersruimte, meestal in de vorm van smalle gang of een klein halletje.’ Samen met een groep architecten gingen ze op zoek naar andere oplossingen. Hij toont me enkele voorbeelden van diepere plattegronden, bijvoorbeeld met een ruimere hal, zoals in het ‘Hofhaus’ van architecten Diener en Diener in een woongebouw aan het IJ. Die grote middenruimte maakt ook een ander gebruik mogelijk.

‘We vinden dat zo’n hal eigenlijk niet groot genoeg kan zijn, je kunt er dan werken of er je bibliotheek inrichten’, meent Hovenier. Maar ook uit onderzoek naar allochtone woonwensen blijkt dat een dergelijke ruimte vaak wordt gewaardeerd als meer publieke ontvangstruimte naast de privévertrekken. ‘Zelf logeerden we tijdens de Biënnale in Venetië in 2012 in een monumentaal stadshuis met zo’n hoge hal als salon en dat was een ongekend genoegen.’

Mix van maatregelen
Zelfs bij extreem diepe woningplattegronden, zoals in het beroemde woongebouw Piraeus (wederom van buitenlandse architecten), bleken bewoners bij navraag opgetogen over de extra gebruiksmogelijkheden, hoewel de middenzone daar geheel verstoken is van daglicht. In het optimale geval bestaat die andersoortige woning uit een combinatie van dit soort ingrepen. Gilad: ‘In ons ontwerp voor de woningen in het Freilager is een dergelijke mix mooi te zien: vijf vertrekken van ongeveer gelijkwaardige grootte aan de gevel, rondom een ruime hal, die ook daglicht ontvangt en hier is gekanteld vanwege het uitzicht.’ Door kamers makkelijk te kunnen koppelen, met openslaande deuren – of hier met schuifdeuren – kan de woning ook tijdens het gebruik vrijwel onbeperkt aan actuele woonwensen worden aangepast.

Lees het hele interview met Office Winhov in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
Sluit deze advertentie