Archidat BouwNieuws - thema - onzin-verkopen-over-gevelisolatie-blokkeert-innovatie
Javascript is uitgeschakeld

Onzin verkopen over gevelisolatie blokkeert innovatie

Geplaatst: 16-05-2014
Onzin verkopen over gevelisolatie blokkeert innovatie
Beeld: Bonnita Postma

Waarmee valt meer te verdienen, aan het verkopen van onzin of aan het implementeren van duurzame gevelisolatie? De vraag stellen, is hem beantwoorden. En toch proberen de ondertekenaars van het Lenteakkoord minister Blok wijs te maken dat het bij nader inzien niet verstandig is om de Rc-waarde van gevels te verhogen van 3,5 naar 5 m2K/W. Omdat het te duur zou zijn.

‘Volstrekte onzin!’, concluderen de Bouwformatie-directeuren Jourdain Martens en Max de Jong op basis van eigen onderzoek naar de effecten van verhoging van de Rc-waarde van de gevel op de EPC van een gebouw. ‘Wij zijn de eerste partij in Nederland die alle effecten van de verhoging van de Rc-waarde van alle onderdelen van de buitenschil all-in heeft onderzocht. Om voor eens en altijd af te rekenen met het waanidee dat de energiewinst van een hogere Rc-waarde van de gevel niet in verhouding staat tot de kosten.’

‘Dus niet alleen de Rc van dak, vloeren en wanden’, specificeert Martens, ‘maar ook de U-waardes van ramen en deuren, de kierdichting, hoeveel luchtverplaatsing is er in een gebouw, de zontoetredingsoppervlakte, het al dan niet toepassen van zonwering. Wat kan je doen met installaties, met cv-ketels, met warmtepompen? Zijn er nog meer mogelijkheden om aan de energievraag te voldoen? Wat gebeurt er bij natuurlijk ventileren? Bij mechanisch aanzuigen en afzuigen? Wat zijn de verschillen op de totale bouwkosten bij toepassing van steenwol of glaswol, dan wel PIR of Resol? Werkelijk alles wat van invloed is op de energiehuishouding hebben we berekend, zowel fysisch, technisch, qua kosten en wat het oplevert. We hebben de verschillende scenario’s doorgerekend voor tussenwoningen, hoekwoningen, vrijstaande woningen en twee-onder-één-kapwoningen – met hellend dak en met platte daken. Ook appartementen zijn doorgerekend.

Conclusie: de bewering van de uitvoerende bouwpartijen dat investeringen in gevelisolatie niet rendabel zijn, kan niet waar zijn. Martens laat een serie kolommen zien van meer en minder hoogwaardige toepassingen van gevelisolatie. ‘Bij de eerste verhoging zie je dat hij lichtelijk duurder is dan de traditionele uitvoering. Maar bij de tweede zie je al dat steenwol of glaswol niet per definitie duurder of goedkoper is dan PIR of Resol. Hoe verder je gaat, hoe duidelijker het wordt dat de hoogwaardige gevelisolatie in z’n totaliteit een goede basis is om de EPC te verlagen. Begin dus met de schil als je minder energie wil verbruiken. Mensen willen trouwens ook niet in een machine wonen en constant met apparaten bezig zijn. Apparaten die bovendien om de zoveel tijd moeten worden vervangen.’

De onderzoeken zijn gratis de bestellen in de webwinkel van Bouwformatie.

Lees het hele artikel over de zin en onzin van gevelisolatie Bouwformatie Magazine met thema Gevels. Klik hier om te bestellen.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
Sluit deze advertentie