Archidat BouwNieuws - thema - pret-a-loger-biedt-de-bouw-vele-miljarden-werk
Javascript is uitgeschakeld

Prêt-à-loger biedt de bouw vele miljarden werk

Geplaatst: 24-01-2015
Prêt-à-loger biedt de bouw vele miljarden werk
Beeld: Prêt-à-loger

Afgelopen zomer bereikte een team bouwkundestudenten van de TU Delft de absolute top in de Solar Decathlon, een internationale bouwcompetitie in het Franse Versailles. Ze bouwden daar eigenhandig het energieneutrale woonproject ‘Prêt-à-Loger’, hun slimme plan voor duurzame renovatie en uitbreiding van de archetypische Nederlandse eengezinswoning.

Het kabinet Rutte II heeft ambitieuze doelstellingen gesteld als het gaat om energiegebruik. Een van die doelen is het energieneutraal maken van onze nieuwbouwwoningen in 2020. Straks dus ‘nul op de meter’ en dat al binnen vijf jaar. Het vraagt een nieuwe, integrale visie op het gebruik, op het ontwerp, op de bouwtechniek en het materiaalgebruik van woningen en natuurlijk op alle installatietechnische aspecten die daarbij aan de orde komen. Een van de voortrekkers bij de ontwikkeling van die nieuwe strategie is Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Pret-a-loger
Eén van de projecten van een groep van Van den Dobbelsteens masterstudenten groeide uit tot een inzending voor de Solar Decathlon, een terugkerende bouwcompetitie rond energieneutraal wonen tussen universiteiten vanuit de hele wereld, die in 2014 in Versailles heeft plaatsgevonden. De Delftse groep koos ervoor om een bestaande rijtjeswoning uit de jaren zestig in Honselersdijk als basis te nemen voor een innovatieve bouwkundige en energetische opwaardering en ze zonden hun idee in voor de competitie.

‘Dat is dan ook precies wat we met de leerstoel proberen te bereiken,’ aldus Van den Dobbelsteen, ‘kennisontwikkeling, aansprekende duurzame voorbeelden leveren en brede publiciteit genereren voor de resultaten van ons onderzoek, naast projecten als Pret-a-loger ook de stedenbouwkundige aanpak van energie en klimaat.’

Lees alles over Andy van den Dobbelsteen het project Pret-a-loger in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

BENG en de bouwkundige maatregelen 21-07-2021
Het verschil tussen BENG en EPC 21-07-2021
Detailleren volgens de BENG-eisen 10-11-2020
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2018
BENG 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
Bouwbesluit 01-11-2016
 

Onze partners

  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
Sluit deze advertentie