Archidat BouwNieuws - thema - scandinavisch-perfectionisme
Javascript is uitgeschakeld

Scandinavisch perfectionisme

Geplaatst: 15-05-2014
Scandinavisch perfectionisme
Beeld: Adam Mørk

Oprichter en partner van architectenbureau 3XN Kim Herforth Nielsen: ‘Voor dit project lag de focus op het vertellen van een verhaal – we wilden de relatie met de natuur laten zien en een avontuurlijk gevoel teweegbrengen. Het is een sculptuur aan de kust, die de natuurlijke elementen water, lucht en aarde met elkaar verenigt.’ Het gebouw is vormgegeven als een grote draaikolk, met uitstulpende vleugels in vijf richtingen.

Vanuit de lucht lijkt het ontwerp eenduidig, maar vanaf de grond verandert de vorm, al naar gelang de positie, dramatisch. ‘Vanaf de voorzijde doen de organische lijnen denken aan zilvergrijze golven, en wie dichterbij komt ziet dat de façade lijkt op de schubben van een vis. Dit is een gebouw dat uitnodigt tot interpretatie.’ Kim Herforth Nielsen: ‘Het idee achter het ontwerp is dat we mensen naar binnen willen zuigen, diep het gebouw in. Vandaar dat we de draaikolk als thema hebben genomen.’ Het concept van de draaikolk is echter niet alleen gekozen om zijn sterke visuele kracht, maar ook omdat het een praktische oplossing bood; twee vleugels van het gebouw kunnen, zonder dat de integriteit van het ontwerp wordt aangetast, eenvoudig worden uitgebreid.

Een van de meest bijzondere aspecten van het gebouw is de materialisatie van gevel en dak. De huid bestaat uit ruitvormige aluminium shingles die als schubben over het gebouw heen liggen. De keuze voor dit materiaal, en in deze vorm, kwam voort uit het narratief dat ten grondslag lag aan het ‘Gesamtkonzept’. Zo wogen de locatie aan de kust, de wolkenluchten en de herkenbaarheid van het gebouw allemaal mee in de keuze voor aluminium dakplaten. Nielsen: ‘Alle dakshingles hebben dezelfde ruitvorm. We hebben de elementen zelf ontworpen, waardoor we een grote flexibiliteit konden bereiken. Ze kunnen dakpansgewijs en in verschillende richtingen over elkaar worden gelegd. Hierdoor konden we het hele gebouw naadloos bekleden.’ De aluminium shingles zijn extra robuust door hun matte afwerking, wat tevens een verfijnde expressie oplevert. 'De reflectie van het licht, de weersomstandigheden en de aluminium huid van het gebouw brengen de opbollende en neerdalende dakvorm tot leven'

Lees alles over de innovatieve aanpak van architectenbureau 3XN in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
Sluit deze advertentie