Tojuli het effect van zonwering zonwerend glas en overstekken
Javascript is uitgeschakeld

TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken

Geplaatst: 27-07-2021
TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken

Het glaspercentage van de woning en de oriëntatie bepalen voor een deel het risico op oververhitting. Vooral bij toepassing van veel glas is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zomerzon zoveel mogelijk geweerd kan worden. Vooral buitenzonwering is een eenvoudige en effectieve maatregel om de TOjuli te verlagen. Ook overstekken en zonwerend glas zijn hiervoor geschikt.

Donkere kleuren buitenzonwering (screens en jaloezieën) functioneren beter dan andere kleuren en wit. Hoewel de donkere zonwering meer warmte absorbeert, laat deze tegelijkertijd minder licht door dan lichte zonwering. Daardoor bereikt minder zonnewarmte de achterliggende beglazing. Jaloezieën hebben een gunstiger effect dan screens omdat deze volledig gesloten kunnen worden. De buitenzonwering moet gebouw gebonden zijn en automatisch geregeld óf van binnenuit bedienbaar zijn om mee te kunnen nemen in de berekening. Het effect op de TOjuli is verder afhankelijk van de oriëntatie en de grootte van de raamopeningen.

tabel


Zonwerend glas
De g-waarde (ggl / zontoetredingsfactor) van het glas verlagen is een van de manieren om oververhitting te beperken. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte er via de zon binnenkomt. Het positieve effect van zonnewarmte in de winter wordt daarmee ook minder. Dit is de reden waarom BENG 1 juist toeneemt bij het toepassen van zonwerend glas. In de basis heeft het kozijn een g-waarde (ggl) van 0,6. Met een g-waarde van 0,4 op de achtergevel voldoet de tussenwoning wel aan de TOjuli eis. De hoekwoning net niet. Door in dit geval te kiezen voor 0,35 voldoet ook deze aan de eis.

overstek

Overstek indien relatieve hoogte (ho = hoogteverschil / afstand) < 1,0

Overstek
Een overstek mag alleen worden meegenomen in de berekening als deze meer dan 70% van de gehele breedte van het raam beslaat. Indien de relatieve hoogte (Ho = hoogteverschil/afstand) kleiner is dan 1,0, dan wordt het overstek pas meegenomen in de berekening.

Zonwering in onze uitgewerkte projecten
Voor onze rijtjeswoning hebben we het effect van witte screens onderzocht. Door deze toe te passen op de gehele achtergevel (zuidwest) voldoet zowel de tussen-, als hoekwoning aan de TOjuli eis.

Overig Thema

Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan BENG? 31-08-2021
TOjuli: Hoeveel impact heeft zomernachtventilatie 27-07-2021
TOjuli: De invloed van oriëntatie en glasoppervlak 27-07-2021
BENG 1 verlagen door te rekenen met psi-waardes 27-07-2021
Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1 27-07-2021
Welke maatregelen zijn het meest effectief voor BENG 2 en 3? 27-07-2021
BENG: Welke installatietechnische maatregelen zijn er? 26-07-2021
BENG: Welke bouwkundige maatregelen kun je toepassen? 21-07-2021
Het verschil tussen BENG en EPC 21-07-2021
Detailleren volgens de BENG-eisen 10-11-2020
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • JORDAHL Benelux
Sluit deze advertentie