Archidat BouwNieuws - thema - vanuit-functie-ontworpen
Javascript is uitgeschakeld

Vanuit functie ontworpen

Geplaatst: 20-01-2014
Vanuit functie ontworpen

De nieuwste en grootste aanwinst van meubelfabricant Vitra, ontworpen door Renzo Piano en zijn team, heeft met de ‘Zeitgeist’ de wind in de rug. Het object is een exersitie in wat we nou eigenlijk écht nodig hebben, doorspekt met een vleugje Vitra-luxe. Want ook al kan men het gebouwtje op hoge bergtoppen en verlaten poesta’s neerzetten, comfortabel en stylish wonen blijft mogelijk.

De inmiddels 76 jaar oude Renzo Piano heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, waaronder het Centre Pompidou in Parijs (1978), het Kansai International Airport Terminal Building in Osaka (1994), dichter bij huis het NEMO in Amsterdam (1997) en, zeer recent, The Shard in Londen. Zijn werken laten zich typeren als hightecharchitectuur waarin innovatie in materiaal, techniek en functionaliteit voorop staan.

Terwijl de laatste hand gelegd wordt aan The Shard – met zijn driehonderd meter het hoogste gebouw van Europa en een icoon voor de stad Londen – staat er in alle bescheidenheid een minimalistisch huisje op het areaal van de Vitra Campus in Weil am Rhein. Diogene is het kleinste en misschien wel meest persoonlijke werk van Renzo Piano.

Piano houdt zich al sinds zijn studentenjaren bezig met het concept van een minimale behuizing. Een woonruimte die net genoeg plaats biedt voor een bed, een stoel en een kleine tafel. Diogene is op het eerste gezicht een simpele cabine. Opgetild boven de grond, met een afmeting van 2,5 bij 3 meter en een nokhoogte van 2,3 meter, heeft het huisje een minimale voetprint. Wat Diogene bijzonder maakt, is dat het hier niet zozeer gaat om de architectuur, maar om het idee erachter. De cabine is een zelfvoorzienend systeem, uitgerust met verschillende installaties en technische systemen die onafhankelijk van lokale infrastructuren kunnen functioneren. Door de uitgekiende isolatie- en materiaalkeuze kan het huis de meest wisselende weersomstandigheden weerstaan. En, niet onbelangrijk, ook over zijn gewicht en afmeting is nagedacht: met 1,2 ton kan de cabine op een vrachtwagen worden geladen en naar een afgelegen plek worden gereden. Ook een helikopter kan het gewicht dragen, waardoor de mogelijkheden tot vrije plaatsing eindeloos worden.

Piano: ‘Diogene geeft ons wat we echt nodig hebben, en niets meer.’ Hoewel volgens de hoogste standaard en tot in het kleinste detail vormgegeven, ziet het huisje ziet er eenvoudig uit. In werkelijkheid betreft het echter een uiterst complex bouwwerk, waarin de integratie en perfectionering van de technische onderdelen centraal staat.

Lees het hele artikel over Renzo Piano’s Diogene in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • BASF Nederland
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie