Archidat BouwNieuws - thema - we-zijn-ziende-blind
Javascript is uitgeschakeld

'We zijn ziende blind’

Geplaatst: 17-03-2014
'We zijn ziende blind’
Beeld: Nadine Maas

‘We zijn ziende blind’, luidt Rijksbouwmeester Frits van Dongen opnieuw de noodklok over de leegstand van vastgoed, deze keer in Bouwformatie Magazine. De leegstand van kantoren, bedrijfsruimten en woningen heeft dramatische vormen aangenomen, alles bij elkaar opgeteld zo’n 55 miljoen vierkante meter (m2).

Wat de Rijksbouwmeester vooral verontrust is dat de omvang en de ernst van de situatie nog steeds niet tot de vastgoedmanagers en beheerders is doorgedrongen. Alarmerende uitspraken van Van Dongen over de leegstand eind vorig jaar in een interview met het Financieel Dagblad baarden wel opzien maar hebben niet tot noemenswaardige acties geleid.

‘Bizar’, noemt Van Dongen het dat ook de nieuwe directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf Jaap Uijlenbroek ‘versteld stond van 35 miljoen m2 woonruimte dat leeg staat’. Behalve 35 miljoen m2 woonruimte bestaat de leegstand die door de markt is veroorzaakt uit 8 miljoen m2 kantoorruimte en 12 miljoen m2 bedrijfsruimte. Daarnaast staat ook nog eens 1,2 miljoen m2 kantoren en andere gebouwen van het Rijk leeg. ‘Dat is zo groot als de provincie Utrecht’, onderstreept Van Dongen de omvang van het probleem.

Over het ontstaan van de buitensporige leegstand zegt de Rijksbouwmeester: ‘We hebben van de bouw een heel groot verdienmodel gemaakt. Er is in de vorige eeuw – onze tweede gouden eeuw – veel voor de speculatie gebouwd.’ ‘Herbestemmen’, is volgens Van Dongen, ‘de grote opgave voor de komende jaren’. ‘Het is afgelopen met bouwen.’

De Rijksbouwmeester heeft zijn hoop gevestigd op ‘jonge ontwikkelaars en ontwerpers die het aandurven nieuwe communities te vormen’. Als voorbeeld noemt hij CODUM, de herontwikkelaar van het A Lab - achter de vroegere Shell Toren in Amsterdam Noord - tot een broedplaats voor de creatieve industrie.

Lees het hele interview met Frits van Dongen in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • BASF Nederland
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
Sluit deze advertentie