Archidat BouwNieuws - thema - weg-met-de-anonieme-werkplek
Javascript is uitgeschakeld

Weg met de anonieme werkplek

Geplaatst: 26-09-2014
Weg met de anonieme werkplek
Beeld: Oscar Limahelu

‘Creëer werkomgevingen waar mensen willen zijn. En laat gebruikers meedenken en meebeslissen over de realisatie van een kantoorgebouw.’ Die oproep doet een team bestaande uit een projectontwikkelaar, architect, projectinrichter en adviseur met het ‘Manifest voor de werkomgeving als ecosysteem’.

Ze denken dat deze aanpak automatisch leidt tot minder leegstand in bestaande kantoorgebouwen en als rem op de bouw van nieuwe zakenpanden. Een gesprek met Casper Schuuring van GENT&MONK architecten, een van de opstellers ervan. Over de achtergronden van een ambitieus manifest én wat er inmiddels van terecht is gekomen.

Met het manifest doen de partners een oproep aan de markt en overheid om werkomgevingen te creëren waar mensen graag willen zijn. Mooi gezegd, maar hoe creëer je die? Schuuring: ‘Het begint ermee dat markt en overheid werkomgevingen moeten gaan beschouwen als ecosysteem.’ Eh wat, een ecosysteem? Schuuring: ‘Ja, de werkomgeving is namelijk net als een biologisch ecosysteem een zelfstandig functionerend geheel: mensen werken er in een bepaald ritme, delen zaken met elkaar en houden elkaar daardoor in stand. Hanteren markt en overheid deze benadering, dan maken ze andere keuzes over locatie, gebouw, indeling, materialen en technologie. Ze gaan meer nadenken, zijn toekomstgerichter en praktischer. Want het behoud van het ecosysteem staat voorop.’

Een ecosysteem dus, maar dan? Het moodboard mag overboord, stellen de opstellers van het manifest. Schuuring: ‘Markt en overheid moeten vervolgens juist met een concrete doelgroep en gebruiksanalyse komen: welk type mens wil je in het gebouw en wat doen ze? Denk binnen hun profiel na over technologie, duurzaamheid en mengfuncties. Want waarom mag er in een kantoorpand niet ook gewoond worden? Daarna is het van belang om gebruikers mee te laten denken en beslissen over de realisatie van een kantoorgebouw.’

Brede landing

De vraag is of de filosofie van het manifest de komende tijd breed gaat landen. Staan ontwikkelaars en andere marktpartijen wel te trappelen om comfortabele gebouwen te maken, met als uitgangspunt de wensen van gebruikers? Of blijven ze maar meters uitrollen, zoals geldt voor het gros van de gebouwen de laatste vijftien jaar? Schuuring zegt dat het ‘oude denken’ helaas nog overheerst.

Lees het hele interview met Casper Schuuring in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Bestel een proefexemplaar in de webwinkel.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie