Archidat BouwNieuws - thema - wij-maken-van-zachthout-hardhout
Javascript is uitgeschakeld

Wij maken van zachthout hardhout

Geplaatst: 12-11-2013
Wij maken van zachthout hardhout
Beeld Corné Houwaard

Op een ‘groen’ industrieterrein in Arnhem staat de fabriek van Accsys Technologies. Onder de merknaam Accoya produceert het bedrijf sinds 2007 gemodificeerd hout. Het resultaat is een duurzame houtsoort klasse 1 met een ongeëvenaarde dimensiestabiliteit.

Accoya hout is naaldhout wat geacetyleerd wordt. Dat houdt beknopt in dat in een niet-toxisch proces de Hydroxyl-groep die in het hout zit, vervangen wordt door een Acetyl-groep waar geen water aan blijft plakken. Hans Pauli, Chief Operating Officer vertelt: ‘In feite stabiliseer je daarmee de vorm van het hout. Het wordt niet of nauwelijks meer groter of kleiner. Je kunt het in het water zetten, maar er gebeurt niets meer mee.’ Deze techniek bestond al een tijd, maar men was nooit in staat om grote stukken hout te acetyleren. ‘Laat staan dat daar ook garanties konden worden afgegeven over de kwaliteit.’ Een prettige bijkomstigheid van het proces is dat er ook geen rot meer optreedt. Pauli: ‘Het hout wordt gewoon niet meer aangetast door schimmels en dergelijke. Dat zijn twee belangrijke aspecten: het werkt niet of nauwelijks en het hout wordt niet meer aangetast.’ Het is volgens Pauli eigenlijk heel simpel. ‘Wat doet Accsys? Van zachthout hardhout maken… Dan gaan wetenschappers hier vast heel moeilijk kijken, want het zit veel complexer in elkaar, maar dit is de makkelijkste manier om het uit te leggen.’ Het resulteert in hout met een dimensiestabiliteit die volgens Pauli beter is dan dat van oud-teakhout. Het gemodificeerde naaldhout brengt nieuwe toepassingen met zich mee die voorheen ondenkbaar waren. Pauli: ‘Het biedt esthetisch natuurlijk een ander uiterlijk. Maar ook constructief zijn er hele mooie dingen mogelijk.

Lees het hele artikel met Hans Pauli in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Vraag nu een gratis proefexemplaar aan in onze webwinkel.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
Sluit deze advertentie