Archidat BouwNieuws - thema - zoekplaatjes-maken-leegstaande-panden-aantrekkelijk
Javascript is uitgeschakeld

Zoekplaatjes maken leegstaande panden aantrekkelijk

Geplaatst: 30-06-2015
Zoekplaatjes maken leegstaande panden aantrekkelijk
Beeld: Marta Klement

Barbara van Druten helpt mensen door panden, bouwplaatsen en pleinen heen te kijken. De illustratief vormgever maakt onder de titel ARTvertisements collages van foto’s, bijvoorbeeld met een beeld van hoe het ook kan zijn.

Het idee van de ARTvertisements begon bij de verhuizing van een winkel. Het bedrijf betrok een ander pand om de hoek en wilde de bezoekers dat op ludieke wijze laten weten. De eigenaar benaderde de projectgroep Kunst in de etalage, waar Van Druten deel van uitmaakte. Van Druten maakte al langer digitale uitingen en haar projectleider vond deze etalage wel een project voor haar. Ze maakte een collage van een wijngaard, een wijnbar met producten van de winkel en een oude zwartwit foto van twee mensen. Haar werk viel in goede smaak. ‘Ik wil een stopmoment maken. Overal in de stad domineert fotografie met typografie. In winkelstraten ben je er al zo aan gewend dat het niet meer opvalt. Dit is onderscheidend en het mooie van fotocollages, je kunt er alles mee. Je kunt er producten in verwerken, andere bestemmingen laten zien, informatie of geschiedenis visualiseren, noem maar op. Ik maak er graag zoekplaatjes van.’

De ARTvertisements zijn veelal tijdelijk. Het verdwijnt als een pand een nieuwe eigenaar krijgt, of als een bouwproject af is. ‘Exacte cijfers heb ik niet, maar ik merk wel dat het nooit lang hangt, meestal maar een maand of drie.’ Voor de eigenaar is het een investering, maar deze blijkt dus wel bij te dragen aan een spoedige verhuur of verkoop. Dan gaat de uiting in de versnipperaar. ‘Ja, maar de digitale bestanden blijven altijd bestaan. En ik heb er eentje gereproduceerd en in mijn huis gehangen.’ Dat betrof een ontwerp in opdracht van Oldenburger en Cultuurfonds Leiden met tekeningen van Marcel van Dijk Architektenburo, gerealiseerd voor een bouwschutting voor een fietsenzaak, 6 meter breed. ‘De bouwschutting heeft geen last gehad van vandalen en werd gerespecteerd ondanks Leidens Ontzet en Oud en Nieuw. En dat terwijl het in een deel van de stad staat waar rond die tijd veel incidenten zijn. Ik vond het zonde om dat ontwerp te laten verdwijnen.

Lees het hele interview met Barbara van Druten in het nieuwe Bouwformatie Magazine, thema Herbestemming.

Bestel een exemplaar in de webwinkel

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie