Archidat BouwNieuws - thema - zwaarder-dimensioneren-is-niet-slim
Javascript is uitgeschakeld

‘Zwaarder dimensioneren is niet slim’

Geplaatst: 12-11-2013
‘Zwaarder dimensioneren is niet slim’
Beeld Ilco Kemmere

Meer doen met minder, liefst ook voor minder geld, kan dat? ‘Ja’, zegt Walter Spangenberg, algemeen directeur van ABT. Het dak van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is er een overtuigend voorbeeld van. ‘De kunst is nu om de waarde van deze technieken ook in een wat schralere markt te laten zien.’ Een interview over slimme engineering.

Behalve het museum in Soesterberg heeft ABT zijn stempel gedrukt op twee blikvangers aan het IJ. Aan de noordoever het nieuwe filmmuseum EYE en aan de zuidoever het Muziekgebouw, beiden koninklijk in beeld tijdens de koningsvaart van Willem Alexander en Maxima over ’t IJ. Er gaat uiteraard ook wel eens wat mis. Spangenberg betreurt dat de overkapping van de Kuip uiteindelijk niet doorging. (‘We zaten wel aan tafel’). En het is nog afwachten of het veelbesproken Spuiforum in Den Haag doorgang zal vinden. ‘In dat geval doen we met onze bouwkundige groep mee, niet voor de constructie.’ Niettemin weten opdrachtgevers van prestigieuze projecten met opvallend gemak de weg naar ABT te vinden. ‘De opdrachtgever van het Filmmuseum wilde graag dat wij de advisering gingen doen, ‘want’ zo zei hij, ‘het is zo ingewikkeld dat we verwachten dat jullie het kunnen’. We zijn nu met Hilton Schiphol bezig. Ook een complex project doordat de locatie ingewikkeld is. Geen simpele bouwput. Er komen veel dingen bij elkaar.’ ‘Ons devies is uitmuntend zijn in techniek’, verklaart de ABT-topman. ‘Goede techniek is en blijft altijd noodzakelijk.

Op de vraag of het mogelijk is om simpelweg de instructie te geven dat het goedkoper moet, antwoordt hij: ‘Je kunt elementen invoeren die de kosten bepalen. Daar hebben we uiteraard discussie over met fabrikanten. Dan gaat het bijvoorbeeld over knoopdetailkosten of gewone materiaalkosten van de staven. Zeker interessant in de huidige tijd, waarin we in de trajecten eerder met de aannemers aan tafel zitten en eigenlijk de slag wat we uit de optimalisatie kunnen halen nog beter moeten maken. Daar hebben we met nog veel vastgeroeste traditionele rollen te kampen. Daar is echt veel te halen.’

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie