Hoge gasprijs een zegen
Javascript is uitgeschakeld

Hoge gasprijs een zegen

Geplaatst: 12-10-2021

De gasprijzen gaan door het dak en de media buitelen over elkaar om daar verslag van te doen. Reikhalzend wordt naar Den Haag gekeken hoe het demissionaire kabinet burgers en bedrijven financieel gaat compenseren. Minister Blok van Economische Zaken heeft in elk geval al laten weten de Groningse gaskraan niet extra open te zetten nu de energieprijzen maar blijven stijgen. Alleen wanneer we een extreme winter krijgen kan er vanuit de Groningse bodem worden bijgeplust. Met zijn woorden stelde hij de Groningers die alle gevolgen van de gasboringen meer dan zat zijn weer een beetje gerust.

Toch zet ik oprecht mijn vraagtekens bij dit besluit van Blok. Volgens mij moet dit kabinet namelijk de hogere gasprijs juist als een zegen zien en de gaskraan juist weer flink opendraaien. Wellicht dat veel van mijn Groningse vrienden zich nu in hun slok koffie verslikken, maar ik heb hier wel een idee bij. Immers, al jaren is het duidelijk dat er veel geld nodig is om de woningen van Groningers te herstellen. De woningen hebben ernstige hinder ondervonden van de gasboringen en de als gevolg daarvan regelmatige aardschokken. Maar zogenaamd is er onvoldoende geld om alle huizenbezitters daar schadeloos te stellen. Laat staan dat er genoeg geld is om de provincie aardbeving bestendig te maken.

Welnu, de hoge gasprijzen geven de Nederlandse staat nu de ideale mogelijkheid om genoeg geld aan ons eigen gas te verdienen om nu eindelijk alle problemen in Groningen voor eens en altijd financieel op te lossen. Het is tijd dat we ophouden met zeuren en steggelen over geld dat er zogenaamd niet is. Natuurlijk is dat geld er wel, sterker nog we zitten er bovenop en we hoeven het alleen nog maar op te pompen. Helaas hebben we als het gaat om wat ik maar even bestempel als ‘de Groningse zaak’ nogal eens te maken met politieke onkunde en wellicht, nog erger, zelfs politieke onwil. Laten we daar nu eindelijk orde op zaken stellen en beginnen met uitbetalen.

Het zal niemand verbazen dat er inmiddels meer dan 13.000 dossiers op een correcte afhandeling liggen te wachten. Een deel van de schademelders wacht zelfs al sinds april 2017 op afhandeling van de schade. Ik weet niet hoe u er over denkt maar ik vind het een schande. Laten we daarom vandaag nog beginnen met het oplossen ervan. De inkomsten van het gas ‘oormerken’ voor Groningen. Ik zeg, laat de winter maar komen.

Ing. Max de Jong is directeur bij Archidat Bouwformatie

Lees ook de eerdere columns:
Parlementaire enquete over aardgasaffaire?
Woningbouw van infuus overheid?

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
Sluit deze advertentie