Hoge gasprijs een zegen
Javascript is uitgeschakeld

Hoge gasprijs een zegen

Geplaatst: 12-10-2021

De gasprijzen gaan door het dak en de media buitelen over elkaar om daar verslag van te doen. Reikhalzend wordt naar Den Haag gekeken hoe het demissionaire kabinet burgers en bedrijven financieel gaat compenseren. Minister Blok van Economische Zaken heeft in elk geval al laten weten de Groningse gaskraan niet extra open te zetten nu de energieprijzen maar blijven stijgen. Alleen wanneer we een extreme winter krijgen kan er vanuit de Groningse bodem worden bijgeplust. Met zijn woorden stelde hij de Groningers die alle gevolgen van de gasboringen meer dan zat zijn weer een beetje gerust.

Toch zet ik oprecht mijn vraagtekens bij dit besluit van Blok. Volgens mij moet dit kabinet namelijk de hogere gasprijs juist als een zegen zien en de gaskraan juist weer flink opendraaien. Wellicht dat veel van mijn Groningse vrienden zich nu in hun slok koffie verslikken, maar ik heb hier wel een idee bij. Immers, al jaren is het duidelijk dat er veel geld nodig is om de woningen van Groningers te herstellen. De woningen hebben ernstige hinder ondervonden van de gasboringen en de als gevolg daarvan regelmatige aardschokken. Maar zogenaamd is er onvoldoende geld om alle huizenbezitters daar schadeloos te stellen. Laat staan dat er genoeg geld is om de provincie aardbeving bestendig te maken.

Welnu, de hoge gasprijzen geven de Nederlandse staat nu de ideale mogelijkheid om genoeg geld aan ons eigen gas te verdienen om nu eindelijk alle problemen in Groningen voor eens en altijd financieel op te lossen. Het is tijd dat we ophouden met zeuren en steggelen over geld dat er zogenaamd niet is. Natuurlijk is dat geld er wel, sterker nog we zitten er bovenop en we hoeven het alleen nog maar op te pompen. Helaas hebben we als het gaat om wat ik maar even bestempel als ‘de Groningse zaak’ nogal eens te maken met politieke onkunde en wellicht, nog erger, zelfs politieke onwil. Laten we daar nu eindelijk orde op zaken stellen en beginnen met uitbetalen.

Het zal niemand verbazen dat er inmiddels meer dan 13.000 dossiers op een correcte afhandeling liggen te wachten. Een deel van de schademelders wacht zelfs al sinds april 2017 op afhandeling van de schade. Ik weet niet hoe u er over denkt maar ik vind het een schande. Laten we daarom vandaag nog beginnen met het oplossen ervan. De inkomsten van het gas ‘oormerken’ voor Groningen. Ik zeg, laat de winter maar komen.

Ing. Max de Jong is directeur bij Archidat Bouwformatie

Lees ook de eerdere columns:
Parlementaire enquete over aardgasaffaire?
Woningbouw van infuus overheid?

Overig Columns

In Groningen kun je beter slopen 23-11-2021
Modulair monsterhome 19-10-2021
We hebben mensen nodig! 13-09-2021
Opkomst van de donkere economie 06-09-2021
Huizen zijn spotgoedkoop 30-08-2021
Verdienen we nog wat? 13-07-2021
De bouw moet aan de vrouw 15-06-2021
Soebatten, schuiven en schipperen 12-04-2021
Ga stemmen! 10-03-2021
Prullenbakken, puzzels en porno 04-02-2021
 

Onze partners

  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • Berkvens
Sluit deze advertentie